Kallakgruvan – beslut i höst

Uppdaterad
Publicerad
I höst räknar regeringen med att kunna presentera ett besked angående Kallakgruvan.

Det uppger näringslivsministern Mikael Damberg (S) till SVT Norrbotten i dag.

-  Man vet aldrig hur lång tid en sådan här process tar. Men som det ser ut nu har vi fått in mycket underlag, så vi räknar med att kunna fatta beslut under hösten.

I oktober förra året sa länsstyrelsen sa nej till Jokkmokk Iron Mines ansökan om bearbetningskoncession – då man ansåg att företaget har varit för otydliga i hur transporterna skulle gå till. Därefter hamnade ärendet hos Bergsstaten som gjorde en helt annan bedömning och ville utreda frågan vidare. Därför skickades ärendet vidare till på regeringen och där har det sedan tagit stopp.

– Tidigare sa man att det skulle komma ett besked innan sommaren, varför tar det så lång tid?

– När det finns olika myndigheter som tycker olika saker är det viktigt att det är ett korrekt underlag när vi ska fatta beslut. Nu har vi begärt att länsstyrelsen ska komma in med ytterligare kompletteringar, och det har de kommit in med, och nu väntar vi på ytterligare underlag och när det är klart går vi in och bereder och fattar beslut, säger Mikael Damberg (S), näringslivsminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet