Neonskylt i Ruskola ska påminna tornedalingar om kämpaglöden

Uppdaterad
Publicerad

Mittemellan ett kalhygge i utkanten av Ruskola och Torne älv lyser nu en rosa neonskylt upp i vintermörkret. Konstnären Carola Grahns uppmaning till  tornedalingarna har kokats ned till ett enda ord: kämpa.

– En hoppfull uppmaning till den som är på väg att ge upp ska finna kraft att fortsätta lite till, säger hon till SVT.

Sådär 40 minuter efter solnedgång och när den blå timmen närmar sig becksvart mörker – då tänds skylten i Ruskola för första gången. I stark neonrosa lyser ordet: kämpa.

Verk nummer två längs Konstens väg i Övertorneå är invigt. Flera personer har kommit för att se skylten tändas och de värmer sig med varmkorv och kaffe i kylan.

– Jag ser framför mig att den plötsligt dyker upp längst vägen som en kommentar till en ensam bilförares tanke. Alla kämpar vi väl med något och på sådana här platser är det oftast upp till en själv att komma vidare, förklarar Carola Grahn.

”Vi är mycket stolta”

Robert Grape (C), kultur- och fritidsutskottets ordförande i Övertorneå kommun, var på plats och höll tal.

– Vi är mycket stolta över att få inviga detta andra verk längs Konstens väg och att det är en konstnär med rötterna i Norrbotten. Den samiska kulturen har tolkat den kamp vi har fört här, och vi hoppas att det kan bli en plats för reflektion och eftertanke, säger han.

I klippet berättar Carola Grahn varför hon gav konstverket en filmisk och amerikansk känsla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.