Hon förlorade sin hund efter en kamphundsattack

Uppdaterad
Publicerad

Två studier vid Linnéuniversitetet i Kalmar visar att kamphundar står bakom dom flesta hundattackerna. Vi har träffat Victoria Andersson i Luleå vars hund i somras angreps av en kamphund.

I somras tog en kamphund in sig på Victoria Anderssons familjs tomt och angrep familjens hund tiken Ninja som befann sig på husets altan. Hunden fick så allvarliga skador att man tvingades avliva henne.

– Jag känner direkt att jag måste handla snabbt men jag hinner inte, berättar Victoria Andersson om händelsen den där sommarkvällen i juli. Familjen gjorde sig redo för middag på altanen då en lösspringande kamphund angrep deras hund Ninja.

Överrepresenterade

Studier vid universitetet i Kalmar visar alltså att kamphundsraser är överrepresenterade när det gäller angrepp mot andra hundar. Och vid Försvarsmaktens hundtjänstenhet menar Pierre Wahlström att man måste diskutera ett förbud. De här hundarna är avlade för kamp och kan slå till helt utan förvarning.

– Det är fina gulliga hundar tills det smäller. Vi bör diskutera ett förbud för de här raserna och vi bör titta på hur våra grannländer gjort, menar Pierre Wahlström.

Förbud enda rätta

Och Victoria Andersson håller med även om hon är noga med att påpeka att hon i allmänhet inte är någon förbudsivrare.

– De här hundarna har en väldigt låg tröskel när det gäller aggressivitet och de varnar heller inte om de ska angripa. Och jag tror att ett förbud faktiskt är det enda rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.