Kan bli rekordhögt valdeltagande i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gick miljoner människor och röstade i EU-valet. De senaste EU-valen har röstdeltagandet ökat i Sverige – medan snittet i hela EU har sjunkit.

I år har rekordmånga förtidsröstat till EU-valet. I skrivande stund har över 1,53 miljoner förtidsröster räknats och fler lär det bli. Analyser menar att det bådar för rekordhögt valdeltagande i Sverige det här året. Förra valet hamnade den slutgiltiga siffran på 1,34 miljoner. I Piteå blev det köbildning runt elvasnåret.

”Jätteviktigt vara med och säga något”

– Det är som att tio i elva brakar det loss hos oss. Det är jätteroligt att det är så högt valdeltagande, som det hittills har varit, säger Anna Bogren Dahlberg, ordförande i Piteås centrala vallokal.

EU-VAL NORRBOTTEN 2019

Kicki Fagerlund tog med sig barnet och cyklade till vallokalen för att rösta.

– Jag tycker att man ser mer och mer hur EU-valen påverkar hur vi lever våra liv här. Så det är jätteviktigt att vara med och säga någonting, säger hon.

Hon hade även gjort SVT:s valkompass innan hon lade sin röst i valurnan.

– Den var pricksäcker och jag kände mig väldigt nöjd och säker efter att ha gjort den.

Valdeltagare lyssnar på Thunberg

2014 låg valdeltagandet i Norrbotten på 47,3 procent, vilket är lite under riksgenomsnittet. Kicki Fagerlund pekar på sitt barn Elliott när hon pratar om framtiden.

– Jag tänker på de kommande generationerna och att vi måste ta vårt ansvar. Jag lyssnar mycket på Greta Thunberg.

Vallokalerna håller öppet mellan 08.00 till 21.00. De första preliminära resultaten väntas komma klockan 23.00.

Följ SVT:s EU-valvaka från klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play. Här kan du se hur alla EU:s medlemsländer röstat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-VAL NORRBOTTEN 2019

Mer i ämnet