Aimo förlorade fyra vänner i bussolyckan: ”Kan inte sjunga utan att gråta”

Publicerad

En månad efter den svåra bussolyckan i Finland, då fyra personer från Kalix sångförening miste livet, träffade SVT en av de överlevande. Men karaokemaskinen stod tyst hemma hos Aimo Suomela.
– Jag kan inte sjunga utan att börja gråta, säger han.

Aimo Suomela är ordförande i föreningen och älskar att sjunga karaoke. Men sist han försökte gick det inte.

– Det för upp känslorna till ytan. Mitt i en sång kan det vara en mening som gör att du helt enkelt inte kan sjunga, utan börja gråta.

Kalix sångförening har 50 medlemmar och tjugotalet aktiva. De sjunger karaoke två gånger i veckan och första lördagen i månaden dansar de till de andras karaokesång.

Efter olyckan har begravningar avlöst varandra och på lördag hålls den fjärde minnesstunden. 

I helgen var de i Torneå för kompletterande polisförhör. Ett avslut på olycksutredningen lär dröja ytterligare och eventuell rättegång kanske blir nästa sommar.

Tio mil kvar när olyckan hände

Det var fredagen den 24 augusti som olyckan inträffade. 21 medlemmar i Kalix sångförening var på väg till Kuopio i Finland på den årliga föreningsresan. De skulle gå på SPA och sjunga karaoke. De hade bara tio mil kvar i den finska bussen med finsk förare när bussen började gå vingligt. 

– Den gick höger och vänster och låg väldigt nära framförvarande bilar. Det var flera som sa till chauffören att vi inte behöver ha så bråttom. Vi hinner fram om vi åker lite långsammare också. Men det var ingen reaktion från chauffören.

– Det handlar om sekunder. Han körde på andra bilar och samtidigt svängde han bussen åt höger. Han girade väldigt kraftigt och ökade samtidigt farten.

Minnet får Aimo Suomela att tystna. Det tar en stund att samla sig.

– Jag ropade och försökte resa mig, men bältet stoppade mig. Bussen välte på sidan och jag slog i huvudet i rutan och sedan var jag borta. Tills jag vaknade på sjukhuset. 

Bussen föll tio meter ned på ett järnvägsspår. Fyra personer miste livet. Två ligger fortfarande på sjukhus, en i Umeå och en i Sunderbyn. 

Gråten ligger undan ytan

När SVT besöker Aimo gör han ett nytt försök att sjunga. Och han klarar att ta sig igenom låten. Det är första gången sedan olyckan. Men gråten ligger hela tiden och lurar strax under ytan. Olyckan har blivit en stark påminnelse om att man inte kan veta hur lång tid man har på sig i detta liv.

Det har fått honom att omvärdera vad som är viktigt i livet. Han har bestämt sig för att skära ned på åtaganden.

– Det har varit stress hela tiden. Man försöker hinna allt och vara överallt samtidigt. Det gäller att planera om livet. Det går inte att fortsätta i den här farten.

Vad vill du skapa mer plats för?

– Mer gemenskap med familjen. Och de fritidsaktiviteter som jag brinner för måste få mer plats.

Föreningen planerar att starta upp karaokeverksamheten i november igen.

– Ja, eventuellt att vi samlas allihopa och pratar med varandra och sedan så småningom kommer igång med sången. För sången har en läkande kraft. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolycka i Finland

Mer i ämnet