Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt har ett recept på hur du kan fira jul med de som även är riskgrupp. Foto: Micke Nyberg/SVT

Smittskyddsläkarens recept: Så firar du jul med dina äldre

Publicerad

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt anser att en tio dagars karantän kan rädda julumgänget med äldre släktingar.

– Om man klarar det kan man bjuda hem nära och kära till jul, säger han.

Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt menar smittspridningen av covid-19 gör att de flesta borde ligga på soffan under julen och inte flänga runt till släktingar.

Han menar att julfrid också är bra för att bromsa coronavirusets framfart i länet.

Coronaviruset i Norrbotten

Tio dagars karantän

Men det går också att bjuda hem äldre släktingar i olika riskgrupper, även om det krävs speciella insatser från värdarna.

– Om de skulle stanna hemma och sätta sig själva i karantän för att undvika all smittspridning i sju till tio dagar så går det. Det är svårt att klara det, men visst går det. Efter en sådan karantän så kan de ta emot sina gamla anhöriga och fira jul tillsammans med dem, säger Anders Nystedt och fortsätter:

– Det är de gamla som måste skyddas. För dem är covid en livsfarlig sjukdom. Vi yngre, om jag får säga så, kan bli sjuka och till och med läggas in på sjukhus. Men i de allra flesta fallen så klarar vi oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet