Katarina Hällgren. Foto: David Rydenfalk Sameradion & SVT Sápmi

Katarina Hällgren: Domen ett steg i rätt riktning

Uppdaterad
Publicerad

I går dömdes en person vid Gällivare tingsrätt för hets mot folkgrupp. En dom som Katarina Hällgren menar visar att man inte kan säga vad som helst om samer och komma undan med det.

Katarina Hällgren var projektledare för Sameradion & SVT Sápmis satsning #Vardagsrasism mot mig som same, där samer uppmanades att själva berätta om sina upplevelser av att utsättas för rasism i vardagen. Hon ser domen som ett steg i rätt riktning.

– Det här visar på att det inte är okej att uttrycka sig på vilket sätt som helst även när det handlar om samer, säger hon till Sameradion & SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

Katarina Hällgren tycker det är ett problem hur människor uttrycker sig på sociala medier och i kommentarsfält. Något som framkom under Sameradion & SVT Sápmi satsning om vardagsrasism. Hon känner inte till någon tidigare dom där någon fälls för hets mot samer i sociala medier.

– Det sätter lite standard för att man inte får uttrycka sig hur som helst och man kan inte hänvisa till att – jag tycker inte det här är kränkande. Det är ett vanligt problem från majoritetssamhället när man diskuterar samiska frågor, säger Katarina Hällgren.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har haft svårt att få information om diskriminering mot samer. Hällgren ser domen som ett led att få sånt här beteende på pränt. Dessutom tror hon att domen gör det tydligt att man måste tänka sig för innan man uttrycker sig.

Ett annat problem är att drabbade samer inte väljer att anmäla eftersom de vet att den som uttryckt sig rasistiskt inte kommer att fällas, något som domen ändra på.

– Det här är ett bevis på att det kan bli en dom och visar på att det här inte är okej, säger Katarina Hällgren.

Vad tror du det här kommer få för betydelse i framtiden?

– Jag hoppas att fler tänker till vad man använder för ord. Hur man väljer att uttrycka sig. Att man inte kan kränka samer hur som helst och sedan komma undan med det, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet