Katastrofskörd i söder – normala nivåer i norr

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skörden ser ut att bli den sämsta på 25 år, det visar Lantmännens skördeprognos. Men för de norra delarna av Sverige ser läget ljusare ut, där förväntas normala nivåer – men det krävs regn.

Den varma och torra våren och sommaren har drabbat lantbrukarna hårt. Enligt Lantmännens skördeprognos förväntas den svenska skörden bli 4,2 miljoner ton, vilket är den lägsta siffran sedan 1992.

– I söder är det fullständig katastrof och där kommer vi att ta in betydligt mycket mindre än normalt. Fälten är totalt sönderbrända, säger Hans Westbom, regionchef på Lantmännen region norr.

Krävs regn

Men läget ser något bättre ut i landets norra delar. Längs norrlandskusten, från norr om Umeå i söder till Kalix i norr, kan årets spannmålsskörd fortfarande bli normal – men då behövs det regn.

– Fram till för två veckor sedan såg det bra ut för spannmålet. Men det krävs att det kommer regn, och det behöver komma inom en snar framtid. Kommer det bara regn så kommer det att bli normala nivåer, säger Hans Westbom.

Vallskörden kan bli ”hyfsad”

Årets förstaskörd av vall blev enligt Lantmännen dålig även i norra Sverige med skördenivåer upp till 50 procent lägre än normalt.

– Vädret har sedan dess blivit något svalare och vi har fått en del regn, så återväxten har ändå varit bättre än vad vi först trodde. Fortsätter vi att få regn och lite svalare temperaturer så kan andra- och eventuella tredjeskördar bli hyfsade, säger Hans Westbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.