Katten Pelle tvingades lämna äldreboendet i Gammelstad efter 15 års tjänst. Foto: Privat

Katten Pelle, 15, måste flytta från äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Katten Pelle har efter 15 års trogen tjänst tvingats lämna sitt äldreboende i Gammelstad i Luleå då han börjat vakta sitt revir alltför hårt. Efter slagsmål med en hund och bortmotande av ovälkomna besökare skulle han avlivas – men har nu räddats.

Katten Pelle har under årens lopp glatt och tröstat många på Ingridshems vård- och omsorgsboende i Gammelstad.

– Men under senare tid har Pelle förändrats och börjat vakta på sitt revir, säger Ann-Christin Lahti, områdeschef inom äldreomsorgen.

Skadade person och hund

För en tid sedan hamnade Pelle i slagsmål med en hund som passerade på gångvägen nedanför Ingridshem. Hundägaren fick besöka veterinär för att få hundens sårskador omsedda men även besöka läkare för egna skador.

Attacken skedde under en SVT-intervju med kvinnan som då fick fly från platsen.

– På grund av Pelles förändrade beteende, i kombination med hans höga ålder, såg vi ingen annan utväg än att tvingas ta bort honom. Som djurägare har man ett ansvar att inte skada människor och andra djur, säger Ann-Christin Lahti.

På stödboende

Den ideella föreningen Kattakuten blev räddningen.

– Pelle hade fått en tid för avlivning i tisdags så då åkte vi och hämtade honom. Nu har han sitt stödboende hemma hos mig tills någon vill ta hand om honom, säger Camilla Zerpe Karlsson, ordförande i Kattakuten Norrbotten.

”Jag är alldeles matt”

Pelles situation engagerar många personer och en mängd inlägg har skrivits i sociala medier. Många upprördes över avlivningen.

– Jag är alldeles matt av allt detta, men jag mycket glad över att Kattakuten nu har kunnat ta hand om honom, säger Ann-Christin Lahti.

Nu hoppas man på att någon ska vilja ge Pelle ett stadigvarande hem.

”Han har både förlorat jobb och hem”

– Pelle är en trevlig katt, men han går inte ihop med andra katter så därför kan han inte bo kvar hos mig. Om någon vill ta hand om honom så kan vi stå för de kostnader som det innebär att ha katt, säger Camilla Zerpe Karlsson.

Hur mår Pelle?

– Han är lite fundersam och kanske lite ledsen. Han har ju både förlorat sitt hem och sitt jobb, säger Camilla Zerpe Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer