Kaunis Iron överklagar mark-och miljödomstolens dom Foto: SVT

Kaunis Irons vd: ”Ogenomtänkt och orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kaunis Iron överklagar mark-och miljödomstolens dom att bolaget ska lämna en säkerhet på 155 miljoner kronor som ett engångsbelopp för att säkra gruvområdet efter driften.

Kaunis Iron har redan lämnat en bankgaranti på 31 miljoner kronor tilllänsstyrelsen, men domen innebär att ytterligare 124 miljoner kronor ska avsättas – om inte mark-och överdomstolen river upp beslutet.

”Principiellt fel”

Klas Dagertun, vd för Kaunis Iron, vill att bolaget ska avsätta pengar allt eftersom mark tas i anspråk för gruvdrift. Alltså under flera års tid.

– Vi tycker att det är principiellt fel och motsätter oss att vi ska avsätta hela summan så där pang bom, på direkten, men vi har en samsyn att säkerheten bör ökas via en högre summa, säger han.

Om gruvbolaget ändå döms att betala hela summan som ett engångsbelopp så blir konsekvenserna svåra  i form av sämre möjligheter till utveckling.

”Begränsar våra möjligheter”

– Det är inte så att vi inte överlever, att vi inte har pengarna , men det skulle handla om en väsentlig del av vår kassa och det är framförallt medel som vi skulle kunna använda för investeringar.

– Det skulle begränsa våra möjligheter och det tycker vi är ogenomtänkt och orimligt, säger Klas Dagertun.

”Väldigt tokigt”

Han uppmanar myndigheterna att tänka om och gå på gruvbolagets linje.

– Det blir systemmässigt väldigt tokigt att vi ska avsätta medel för eventuella framtida kostnader som vi i vart fall inte har i dag och på så sätt begränsa våra möjligheter att utveckla vår verksamhet, säger Klas Dagertun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer