Bild från Kebnekaise som togs för några dagar sedan. Foto: Sarah Browne

Kebnekaise svårt för nybörjare

Uppdaterad
Publicerad

”Jag fascineras över att det fått så stora rubriker”, säger Stefan Nilsson som jobbat i fjällräddare sedan 28 år. Han menar att den här typen av räddningsuppdrag inte är något ovanligt.

De fyra personerna som fick hjälpas ned från Kebnekaises topp var nedkylda, medtagna och hade slut mat. Ingen ovanlig orsak till att fjällräddarna rings ut. Det säger Stefan Nilsson som både ingår i den alpina gruppen och den så kallade kirunagruppen.

– I det här fallet var personerna varken skadade eller sjuka. Vi gör betydligt många fler insatser som är mycket mer dramatiska som aldrig syns i media, säger han.

Fjällräddning Norrbotten

LÄS ÄVEN: Fyra personer fastnade på Kebnekaise

”Kräver omdöme och förberedelse”

Han tycker att för stor fokus läggs på kläder och utrustning. Istället skulle han vilja att folk värderade kunskap och erfarenhet högre.

– Det viktigaste är att folk anpassar ambitionen efter förutsättningarna, säger Stefan Nilsson.

– Det går inte att linda in det – Kebnekaise är ett krävande och högalpint område som kräver omdöme och förberedelse. Är man nybörjare, bör man träna sina färdigheter i lättare fjällområden eller följa med på guidade turer först.

LÄS ÄVEN: Säsongen för fjällvandring är i gång

Polis avgör räddningsinsats

Resonemanget om att de som räddas skulle få betala den insats som görs dyker upp med jämna mellanrum. Det har funnits tankar på ledavgifter och betalning i efterskott om insatsen visade sig kunnat undvikas. Stefan Nilsson tycker att resonemanget är problematiskt.

– Vi lever i ett samhälle där man använder gemensamma medel för att undsätta nödställda. Det kan vara väldigt svårt att göra bedömningen av när någon är i nöd. Beslutet när en insats ska göras görs numera av polisens ledningscentral i Umeå. Som myndighet är man inte redo att chansa när det gäller den här typen av frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällräddning Norrbotten

Mer i ämnet