Fyra sherpas är just nu på plats i Kirunafjällen för att bygga stentrappor längs kebnekaiseledens svåraste partier. Foto: Maria Dahlgren

Sherpas från Nepal ska göra Kebnekaiseleden säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Stentrapporna över Kebnekaiseledens svåraste partier ska bli färdiga i höst. Med hjälp av sherpas från Nepal vill länsstyrelsen minska olyckorna längs den populära vandringsleden. I höst ska det mödosamma arbetet vara färdigt.

Det nepalesiska folket – sherpa – är världens bästa på att arbeta på höga höjder med sten. De har järnfysik och orkar länge med det tunga arbetet uppe på bergen.

Nu är fyra sherpas i Kirunafjällen för att bygga stentrappor längs de svåraste partier på den så kallade Västra leden upp på Kebnekaise. Det är denna led som de allra flesta toppbestigare använder sig av.

På deras basläger vajar färgstarka flaggor med buddhistiska budskap. Flaggorna ska skydda sherpas från onda saker och ge dem andlig kraft. Och arbetet som sherpas gör ska i sin tur skydda fjällvandrare från olyckor.

Förebyggt olyckor

Arbetet med att förbättra leden till Sydtoppen påbörjades för två år sedan. Redan förra sommaren gav det resultat. Det skedde inga olyckor på platser längs leden där sherpas hunnit bygga trappor.

– Det är mycket brant här så arbetet är krävande men jag tror att vi klarar det här fint ändå. Vi har ju byggt liknande trappor på många ställen i världen, säger Jyapyang Sherpa, en av bergsarbetarna.

Jyapyang Sherpa, bergsarbetare från Nepal. Foto: SVT

Lämpliga stenar till trapporna flygs till platsen med helikopter. Sedan bearbetas de till trappor enbart med hjälp av handverktyg såsom kil och slägga.

Uppskattas av vandrarna

– Länsstyrelsen vill  ju bygga en vandringsled som är säkrare och där färre skadar sig och samtidigt blir det bättre framkomlighet där, berättar Sven Dalsryd som arbetar som arbetsledare för sherpas på företaget Stigbyggaren som tagit på sig renoveringsarbetet längs kebnekaiseleden.

Turisterna uppskattar arbetet som sherpas gör, det berättar Jyapyang Sherpa.

– När de passerar oss brukar de vinka och visa tummen upp men de vågar inte komma till oss på grund av branten, skrattar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.