Foto: SVT

Norrbottens natur ska locka kineser

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska reseagenter har i dagarna besökt Norrbotten för att eventuellt starta resor till norra Sverige.

Det är norrbottniska naturupplevelser som ska locka kineser hit.

Det är företaget North Sweden Event & Resor som tagit initiativet och bjudit en tiomannadelegation till Norrbotten.

Besökarna är researrangörer och en av dem, Huang Zhi Zhong, har fyrtio resebyråer.

– Ni har en så fin himmel och klar luft, säger Huang Zhi Zhong, fascinerat. Dessutom har ni en behaglig temperatur jämfört med Hangzhou som jag kommer ifrån. Där är det fyrtio grader nu, berättar han.

Huang Zhi Zhong. Foto: SVT

North Sweden Event & Resor tror att det bara är en tidsfråga när kinesiska turister kommer till Norrbotten.

– De vill till Lappland som de kallar det här området för. De har hittat Rovaniemi och Tromsö och nu är det dags för Norrbotten, berättar Ulf Nårsa, vd på företaget.

Rena luften ska locka

Om man tittar på väderleksrapporten över Hangzhou så varnas det för luftföroreningar. Det är just den rena luften och naturen som ska sälja Norrbotten i Kina.

– Det är våra naturupplevelser kineserna är ute efter. Och de tycker att svenskar är vänliga och snälla och inte så stressade som folk är i Kina, säger Ulf Nårsa.

Dagens tur med kineserna går till ön Brändöskär. Gammelstad och Storforsen är också några av attraktionerna som researrangörerna ska besöka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.