Foto: Scanpix

Kiruna centrum måste utrymmas inom 5 till 7 år

Publicerad

Nordnytt kan idag avslöja att en ny prognoskarta som LKAB tagit fram innebär att bostadshus i Kiruna centrum måste utrymmas inom fem till sju år.

LKAB har uppdaterat sin prognos över när deformationerna når Kiruna centrum och det går snabbare än vad någon trott. Tidigare har Kirunas kanske mest tätbefolkade bostadsområde varit utanför stängslet 2023. Men nu är de långt innanför och 2023 kommer sprickorna ha gått in i centrum där bostäder och handel finns.

Det innebär att husen som i folkmun kallas berlinmuren, snusdosan och spottkoppen måste börja utrymmas mellan 2018 och 2020.

Kommunledningen i Kiruna ska idag ha ett akut inkallat möte med LKAB för att få information om läget.

–Vi har tidigare sagt att prognosen kan justeras och det är det vi har gjort säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Bostadsrättsföreningen som äger de berömda husen har inte fått någon information om den nya prognosen.

–Oj, det kommer som en chock, säger Arild Storeide som är ordförande för Bostadsrättsföreningen Ortdrivaren till Nordnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kiruna flyttar

Mer i ämnet