Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
6 000 sjöar i kommunen – men Kirunaborna saknar badplats

6 000 sjöar i kommunen – men Kirunaborna saknar badplats

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun är en av få kommuner i hela landet som inte har en enda officiell badplats. Den som vill hitta någonstans att svalka sig i sommarhettan måste ha bil och väldigt god lokalkännedom.

Inför den här sommaren stängdes utomhusbassängerna på Camp Ripan. De ska rivas och i stället ska företaget satsa på att bygga ut anläggningens spa.

Så för Kirunabor och eventuellt badsugna turister finns ingenstans att svalka sig i sommarvärmen. Om man inte har bil, och väldigt god lokalkännedom.

Badstrand finns – två och halv mil från Kiruna

Då kan man till exempel hitta Aha-viken efter vägen mot rymdbasen Esrange, två och en halv mil från centrala Kiruna.

Det har Jonny Laestadius och Stefan Friberg gjort. De håller sig dock på torra land medan nioåringarna Susanne och Astrid badar för glatta livet i Torneälvens ganska kalla vatten.

– Det var bekanta som berättade om den här badstranden som fanns alldeles nära vägen. Det var ju lätt att ta sig hit från Kiruna, säger Jonny Laestadius.

– Det är första gången som jag är här. Det ser ganska fint ut, men det hade behövts en ordentlig strand, säger Stefan Friberg.

Ingen tar ansvar för badplatsen

Här är det ingen som tar ansvar för säkerhet, skötsel eller vattenkvalitet. Miljökontoret har inga åtaganden här eller någon annanstans i hela Kiruna kommun när det gäller den saken.

– Nej, för kommunen har inga badplatser, säger miljöinspektören Anders Fjällborg.

Ni måste vara ett av väldigt få miljökontor i landet som inte har den tillsynen?

– Ja, men så finns vi längst upp i norr.

Ingen risk att bada

Det händer att miljökontoret ändå tar prover vid inofficiella, men populära badställen när värmen slår till, för att visa god vilja.

– Proverna har alltid varit långt under gränsvärdena och det finns inget som tyder på det skulle ändras helt plötsligt. Det ska inte vara någon risk att bada, säger Anders Fjällborg.

Inom Kiruna kommun finns 6 000 sjöar och sex älvar.

I klippet ovan ser ni vilka Kirunas tidigare badplatser var och vad som har hänt med dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer