Kiruna Kraft åtalas för tolv miljöbrott – bolaget bestrider ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bolaget Kiruna Kraft åtalas för tolv fall av miljöbrott, brott mot miljöbalken och otillåten miljöverksamhet.

Därför kräver miljöåklagaren också att bolaget ska betala 600.000 kronor i olika företagsboter.

Det handlar om för höga utsläpp av bland annat kvicksilver, svaveldioxid och spillolja och om föråldrad utrustning i förbränningsverksamheten.

Men också om betydande massor brännbart material som legat på ytor som inte hårdgjorts och om för höga utsläpp i utgående avloppsvatten som gått ut i Luossajoki och andra saker.

”Villkor ska hållas”

Miljöåklagare Stig Andersson anser att gärningarna inte är ringa och att det är frågan om dåliga rutiner och oaktsamhet och han kräver att bolaget ska tvingas betala 600.000 kronor i tolv olika företagsboter.

– Det är en fråga om ordningshållande. Om du får ett villkor så ska du hålla det. Lovar du någonting så ska du hålla det, säger Stig Andersson.

”Utanför vår kontroll”

Kiruna Kraft bestrider ansvar och menar att det är händelser som ligger utanför bolagets kontroll som lett till åtalet.

Men bolaget menar också att det i vissa av fallen iinte alls handlar om brottslig verksamhet.

– Det är ett stort misslyckande att vi inte lyckats hålla oss inom våra miljötillstånd, men sedan är det upp till rätten att bedöma om överskridandena vi gjort är brottsliga eller inte. Det är så vi ser det, säger Kiruna Krafts vd Jan Fjordell.

Rättegången äger rum i Gällivare tingsrätt den 7 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.