Andreas Fredriksson, flygplatschef vid Kiruna Ariport, ser nya möjligheter med den nya direktlinjen till Tyskland. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kiruna och Luleå får direktflyg till Stuttgart i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Ett tyskt lågprisbolag satsar på en direktlinje mellan både Kiruna och Luleå till Stuttgart i vinter. Framför är satsningen inriktad på inresande turister från Mellaneuropa, men den ger också norrbottningar chansen att flyga direkt till Tyskland.

Det är lågprisbolaget Eurowings, som är knuten till Lufthansagruppen, som står bakom flyglinjen. Det blir en tur i veckan från Kiruna och två turer i veckan från Luleå mellan den 4 december och slutet av mars.

Det är alltså vintern i Norrbotten som man tror ska locka tyska turister. Enligt ett pressmeddelande från flygplatsoperatören Swedavia har antalet tyska turister i norra Sverige ökat med 40 procent mellan 2013-2019.

Flyget efter pandemin

Hur resandet kommer att se ut efter pandemin återstår att se.

– Om vi blickar ett halvår framåt mot vintern ser vi positiva indikationer på att det börjar ske något i branschen, säger Andreas Fredriksson, flygplatschef vid Kiruna Ariport.

Charterlinjer för inresande turister är inget ovanligt för Norrbotten. Den här linjen kommer dock att vara tillgänglig för utresor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.