Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Christer Majbäck om hur Kiruna åter ska bli en skidstad Foto: svt

Så ska Kiruna åter bli en eftertraktad skidstad

Publicerad

Kiruna har haft natursnö i över en månad och skidspår nästan lika länge. Nu ska ett spårråd arbeta för att få träningsgrupper att lägga sin försäsongsträning till Kiruna.

Målet för det nybildade spårrådet är att få träningsgrupper att välja Kiruna för sin försäsongsträning igen, precis som det var för 20 år sen, när skidlandslagen stod i kö för att träna på Kirunas tidiga natursnö.

– Vi ska få hit fler skidåkare, det är målet, inte bara för oss i föreningarna utan även för kommunen och näringslivet. För kommer landslag och många skidklubbar hit så lämnar de många kronor i stan säger John Niva IFK Kiruna.

Spårrådet

I spårrådet ingår Jan Fjordell vd för det  kommunala bolaget Tekniska Verken som arbetar med skidspåren och John Niva från skidföreningen IFK Kiruna och OS- och VM- medaljören Christer Majbäck från skidföreningen Jukkasjärvi IF.

När spårrådet möttes en solig dag i november på Matojärvi idrottsplats fanns det inga träningsgrupper på plats trots välpreparerade skidspår.

Nya tag

Vad är det som saknas eftersom inga träningsgrupper finns  i skidspåren idag?

– Vi har misslyckats att nå ut till de som kan vara intresserade, men vi ska ta nya tag och se till att vi får ett stort intresse för Kiruna som skidort igen säger Jan Fjordell vd på Tekniska Verken.

– Vi måste sprida budskapet om förhållandena till de kontakter som vi har och bygga upp det lite långsamt. Sen när pratet kommer igång om förhållandena i Kiruna, skulle det kunna vara mycket skidåkare här om två till tre år säger Christer Majbäck Jukkasjärvi IF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer