Hilda Flygare från Kiruna var en av hundratals deltagare i vintersim i Skellefteå. Foto: Privat

Kirunabon tävlade i vintersim

Uppdaterad
Publicerad

Tio minusgrader i luften och noll grader i älven.

Men kylan stoppade inte Hilda Flygare att hoppa ner i isvaken – och prestera över förväntan i vintersim i Skellefteå.

I helgen arrangeras det sjunde skandinaviska mästerskapet i vintersim i Skellefteå. Totalt 370 personer från en rad olika länder kommer till staden för att delta i tävlingarna.

”Hylla vinterbadet”

En som deltar för första gången är Hilda Flygare från Kiruna.

– Det är en kul grej. Hylla vinterbadet lite. Det är fantastiskt och bra för kroppen. En skön känsla när man kliver upp från isvaken.

Hur tränar man inför de här tävlingarna?

– Jag har inte tränat så mycket. Har badat lite isvak innan och försökt stanna kvar i isvaken så länge som möjligt för att vänja kroppen. Annars har det inte varit så mycket träning.

”Det gick väldigt bra”

Och det gick över förväntan för Hilda Flygare som tävlade i två heat på lördagsförmiddagen. Först i 25 meter bröstsim och sedan 50 meter bröstsim.

– Det gick bra, väldigt bra. I första kom jag på andra plats och i det andra kom jag på första plats. Det kändes jättekul, hade inte förberett mig på det. Hade inte höga förväntningar.

Var det kallt i vattnet?

– Det var kallt. Det var nollgradigt. Men man hinner inte tänka att det är så kallt, för man är så fokuserad att komma i mål, säger Hilda Flygare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.