Mats Taaveniku (S), kommunalrådskandidat. Foto: SVT

S-bråk skakar vården – kirunapolitiker känner sig svikna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokrater i Kiruna känner sig svikna av Region Norrbotten efter beskedet om att alla intensivvårdsplatser i Kiruna ska stängas under sommaren. I ett öppet brev vädjar nu bland annat Kirunas kommunalrådskandidat Mats Taaveniku (S) om att Region Norrbotten ska hålla sitt tidigare löfte.

I förra veckan kom Region Norrbottens besked – på grund av personalbrist kommer alla intensivvårdsplatser i Kiruna att stängas under sommaren. I ett öppet brev ger två av Kirunas ledande socialdemokrater, kommunalrådskandidaten Mats Taaveniku och regionpolitikern Sten Nylén, sin bild av Region Norrbottens hantering av frågan. Taaveniku och Nylén var två av de politiker som tillsammans med Region Norrbotten gick ut med beskedet till kirunaborna att sommarbemanningen på Kiruna sjukhus var löst.

”Vi upplever oss svikna”

Enligt dem var hindret för att lösa bemanningen bostadsbristen, något som löstes genom att LKAB-fastigheter ordnade fram bostäder.

Region Norrbotten meddelade då att sommarbemanningen var löst, bland annat genom att barnlediga sjuksköterskor skulle komma tillbaka till jobbet mot en ersättning och att fyra sköterskor från södra Sverige rekryterats under sommaren. 

”När det hade gått ytterligare drygt en vecka kom det överraskande beskedet från regionen att IVA i Kiruna skulle stänga över sommaren pga av brist på personal. Detta var för oss ett häpnadsväckande och ytterst allvarligt beslut. Förutom att vi upplever oss svikna, så står vi Kirunabor inför faktum att IVA ska vara stängd under sommaren.” skriver de i det öppna brevet.

I en rad punkter kräver Mats Taaveniku och Sten Nylén bland annat att:

  • Inrätta en lokal samverkansgrupp för sjukvården, där representanter från personal, regionledning och kommunledning ingår. Den kan starta redan nu för att tillsammans lösa den akuta situationen
  • Se till att stationera en ambulanshelikopter till Kiruna
  • Omfördela personal inom regionen så att IVA i Kiruna kan hålla öppet under sommaren

SVT Nyheter Norrbotten söker ansvariga inom Region Norrbotten för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.