Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jan Fordell, vd Kiruna Kraft, om hur de ser på det misstänkta miljöbrottet. Foto: Thommy Johansson/SVT.

Kiruna Krafts kunder kan tvingas betala notan när kommunalt bolag åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bolaget Kiruna Kraft, som driver fjärrvärmeverket i Kiruna, åtalades i dag i Gällivare tingsrätt för miljöbrott i tolv olika åtalspunkter. Under tingsrättsförhandlingarna stod det klart att Kiruna Kraft bestrider alla punkter.

Under tisdagens förhandling i Gällivare tingsrätt åtalade miljöåklagaren Stig Andersson Kiruna Kraft för miljöbrott i tolv olika åtalspunkter.

Enligt åtalet har Kiruna Kraft, som driver fjärrvärmeverket i Kiruna, begått miljöbrott då bolaget har överskridit gällande begränsningsvärden och släppt ut svaveldioxid och kolmonoxid till luft, samt släppt ut kvicksilver och kadmium som överstigit kvartalsmedelvärde till bäcken Luossajoki oaktsamt.

Misstänkta för att ha släppt ut olja

Kiruna Kraft är även åtalat för att ha förvarat brännbart avfall på ett område som inte är tillåtet, samt att de har släppt ut 50 liter spillolja på marken från en slambil.

Företagsbot på 600 000 kronor

Åklagaren, som deltog via videolänk, åberopade bevis från Kiruna Krafts egna miljörapporter och foton från oljespillet och den felaktiga lagringen av det brännbara avfallet. Han yrkade att tingsrätten ålägger Kiruna Kraft att betala en företagsbot på sammanlagt 600 000 kronor.

Kiruna Kraft bestred samtliga åtalspunkter. I videon kan du höra hur Kiruna Krafts vd Jan Fjordell tänker kring det misstänkta miljöbrottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer