Det stora gruvskalvet i Kiruna kommer att få konsekvenser under lång tid. Foto: Hanna Franzén/TT.

Kirunaskalvet: ”Kommer att få konsekvenser under lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordskalvet kommer att få konsekvenser för brytning i LKAB:s Kirunagruva under lång tid. ”Vi kommer att behöva fundera både en och två gånger på hur vi hanterar den ökade spänningen, säger gruvchefen Nils Stenberg.

Det har gått nio dagar sedan det stora skalvet i Kirunagruvan och området där händelsen inträffade är fortsatt avspärrat, vilket innebär att skadeläget ännu inte är helt kartlagt.

LKAB konstaterar dock på sin hemsida att ”skadorna är omfattande”.

”Ökande spänningar”

Vid sidan av de materiella skadorna har LKAB att hantera riskerna med att ett liknande skalv kan inträffa igen och att det då kan sluta sämre.

— Tack och lov drabbades ingen människa av händelsen. Vi kan konstatera att det här är en allvarlig händelse som kommer att få konsekvenser för lång tid framåt. Vi kommer att behöva fundera både en och två gånger på hur vi hanterar den ökande spänningen i berget samtidigt som vi minimerar skaderisken för våra medarbetare, säger Nils Stenberg.

Tät kontakt med kunder

Sedan en vecka är produktionen i det som kallas sjömalmen i gång igen och där producerar man nu en tredjedel av normal kapacitet. Sedan tidigare var en underhållsstopp planerat i två av pelletsverken, vilket kommer lägligt.

Nu gäller det för LKAB att se till att de stålverk de har som kunder inte blir utan järnmalm.

— Vi har tät kontakt med våra kunder som framför allt har uttryckt en lättnad över att LKAB:s medarbetare är oskadda. Självklart finns det också en viss oro för hur kommande leveranser kan komma att påverkas. Jag upplever att det finns en förståelse för situationen, och en övertygelse om att vi gör allt vi kan för att jobba säkert och fortsätta producera, säger Markus Petäjäniemi, direktör för marknad och teknik på LKAB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet