Kirunaskola finalister i Future City-tävlingen

Publicerad

Eleverna på Högalidskolan i Kiruna har gått till final i tävlingen Future City Uppsats. 

Future City är en ämnesöverskridande tävling för årskurs 6-9. I tävlingen möts skola och näringsliv för att bygga framtidens stad.

– Jag tycker att det är kul. Lite blandade känslor. Man är lite nervös för att stå på scen och berätta inför många människor i publiken, 

men vi är stolta, berättar Julia Jonsson, elev på Högalidskolan. 

”Det kommer bli kul”

Högalidskolan i Kiruna är en av tolv utvalda till finalen. 

– Jag tycker att det är en ära och det kommer att bli kul att se de andras bidrag och hur de har tänkt om ny hållbar framtid, 

berättar eleven Johanna Oja. 

Högalidskolan Kiruna är nominerad med motiveringen:

”De unga tar ansvar för att ta till vara på möjligheterna som uppstår i utformningen av den nya staden när det gäller energikällor, stadsplanering, med mera. I staden finns aktivitetshus där ungdomar kan samlas och ta del av aktiviteter gratis”.

”Det här kräver arbetsgivarna”

Carina Lidberg lärare på Högalidskolan berättar att eleverna kommer att ha nytta av projektet genom att dem har lärt sig kreativitet, lagarbete och att lösa problem. 

– Det är det här arbetsgivarna kräver i framtiden att se möjligheter, och det har eleverna fått träna på.

Finalen är på onsdagen den 26 april i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.