Klarna säger upp avtal med jaktbutik: ”Jägare jämställs med kriminella”

Publicerad

Betalningsjätten Klarna har sagt upp avtalet för kortbetalning med företag som säljer jaktvapen. Försäljningen bryter enligt Klarnas besked mot etiska riktlinjer.
– Vi tycker att jägare med vapen jämförs med kriminella med vapen, säger säljaren Johan Wiklund på butiken Fritid och vildmark.

Det är upprörda känslor bland de sexton anställda vid företaget Fritid och vildmarksliv i Piteå efter Klarnas agerande för några dagar sedan. Avtalet om kortbetalning online sades upp, med omedelbar verkan.

Säljaren Johan Wiklund offentliggjorde sin frustration på sociala medier och fick många reaktioner.

– Det jag reagerar starkast på är att jag som jägare med vapen ska sättas i samma fack som kriminella med vapen och omnämnas som oetisk. Jag och Klarna har väldigt olika syn på vad som är etiskt rätt och fel, säger Johan Wiklund.

Så här står det i den uppsägning av avtalet som Klarnas riskavdelning skickat:

”Det har kommit till vår kännedom att företaget bedriver försäljning som strid mot våra etiska riktlinjer. Företaget uppfyller därmed inte längre villkoren i avtalet med Klarna Bank.”  

”Som ett resultat av detta har era möjligheter att administrera ordrar i Klarna online upphört.”

Letar alternativ

Johan Wiklund är besviken över betalningsjättens beslut eftersom han menar att webbhandeln fungerat bra.

– Men de vill inte förknippas med vapen, det är den förklaring vi fått, och att de har samarbetspartners som inte tillåter det.

Han tycker att Klarna borde göra skillnad på lagliga och olagliga vapen.

– Jag kan se mycket i världen som är mer oetiskt än att vi säljer jaktvapen som kräver en utbildning och godkänt av polisen för att få licens och användas i Sverige, säger Johan Wiklund och fortsätter:

– Nu letar vi andra alternativ för betallösningar för vår onlineverksamhet..

Underleverantörens policy

Klarnas representant Johan Gustafsson vill inte kommentera detaljer i Piteåfallet.

– Men jag tycker att det är olyckligt att det i brevet till handlaren refereras till ”etiska riktlinjer”. Klarna har inget principiellt emot försäljning av jaktvapen, säger han.

Klarna erbjuder i dag tre betallösningar: delbetalning, faktura och kortbetalning.

– Vi har underleverantörer inom en av dessa lösningar, kortbetalningen, med strikta policys mot vapenförsäljning och det måste vi naturligtvis respektera och förhålla oss till, säger Johan Gustafsson.

Det innebär i praktiken ett nej till kortbetalningar för de aktuella butikerna.

– Det hindrar oss däremot inte från att erbjuda våra två andra betalningslösningar, delbetalning och faktura, till butiker som säljer jaktvapen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer