Foto: SVT

Klart för nytt styre i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som bildar kommunledning i Gällivare. Den nya koalitionen ska presentera sin gemensamma politik nästa vecka.

SVT Nyheter Norrbotten avslöjade redan på fredag för en vecka sedan att Miljöpartiet och Vänsterpartiet är på väg att överge samverkan i Framtid Gällivare för att i stället söka samarbete med Socialdemokraterna.

Nu är det klart.

I ett gemensamt pressmeddelande på måndagsmorgonen skriver partierna att de avser att samverka 2019-2022 och att ”grunden är att alla kommunala verksamheter präglas av tanken på jämlikhet, jämställdhet, alla människors lika värde och ett långsiktigt miljötänk.”

”Många saker att titta på”

Vad det kommer att innebära i praktisk politik ska klarna vid en presskonferens som partierna ska kalla till nästa vecka.

–Vi behöver den här veckan på oss att titta på vad vi ska prioritera. Vi kommer att ha många saker att titta på, säger socialdemokraternas ordförande Birgitta Larsson.

Den stora förloraren i omkastningarna i Gällivare blir Moderaterna som bland annat tappar sin kommunalrådspost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.