Satsningen på ett dansresidens i Luleå går vidare. Det beslutar kulturnämnden i dag. Foto: TT

Satsning på dans i Luleå

Publicerad

I dag beslutar politikerna om att satsa mer pengar på en etablering av ett dansresidens i Luleå. Totalt satsar kommunen 1,7 miljoner kronor på konstformen.

Kulturnämnden kommer att säga ja till en satsning på  300.000 kronor. Tanken är att dansresidentet ska bli platsen där dansare kan utveckla sin konstform och producera föreställningar för publik.

Utveckling för danskonstnärer

– Ett dansresidens skapar möjlighet för nationella och internationella danskonstnärer att utveckla sitt arbete utanför hemmaplan och ger våra lokala dansare värdefulla influenser, säger Omar Jakobsson, kulturnämndens ordförande och fortsätter:

– I utbyte ska dansresidenset sätta upp minst en extern produktion per år så att Luleåbor och norrbottningar får ta del av danskonst i utveckling.

Större satsningar

Totalt satsar Luleå kulturnämnd 1,7 miljoner kronor på dans. Två av årets större sörre satsningar har varit 750.000 kronor till den fria dansgruppen Dansintiativet som bland annat arbetar med att skapa arbetstillfällen i Luleå.

Samt 350.000 kronor till street-och break danceföreningen Exiled Dance Crew. Föreningen planerar bland annat att ha

en verksamhet efter skoltid dit ungdomar kan komma för att dansa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer