Klass 2-varning för storm i hela norra Lapplandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Det är klass 2-varning för storm med orkanvindar i Lapplandsfjällen under onsdagsmorgonen och förmiddagen. Under eftermiddagen väntas vindarna avta.

SMHI:s varning talar om vindstyrkor på som högst 25-29 meter per sekund, i hög terräng under onsdagen. Det har varit blåsigt ett par dagar i fjällen. Under tisdagen fick bland annat E10:an vid Riksgränsen stängas av på grund av oväder. Enligt SVT:s meteorolog Nils Holmqvist lär det vara blåsigt resten av veckan.

– Även om det är plusgrader så kommer det upplevas som minusgrader för att det är så blåsigt. Stormen kommer avta mot eftermiddagen, men det ser ut att vara blåsigt resten av veckan, säger han.

SMHI har även gått ut med en varning för ishalka i området på grund av snöfallet som övergår i underkylt regn på kalla vägytor.

Definition för Varning klass 2 storm

Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att hålla sig upprätt.

Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället.

Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka.

Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.