Klimatkonferens i Storforsen Foto: Erica Larsson

Klimatflyktingarna – de nya flyktingströmmarna

Uppdaterad
Publicerad

Klimatkonferens i Storforsen utanför Älvsbyn fokuserar på sambandet mellan flyktingskap och klimat.

– Många gånger ser man bara att människor är på flykt på grund av konflikter men om man tittar närmre på det hela och tar Syrien som exempel så har ju vissa forskare pekat ut ett samband mellan torkan och inbördeskriget, säger Henrik Grape, miljösamordnare Svenska kyrkan och projketledare för klimatkonferensen i Storforsen.

Urfolkens berättelser

FN:s klimatpanel skriver i sin senaste rapport om tydliga förändringar i Arktis.

Och ett fyrtiotal personer just därifrån träffas nu i Storforsen för att samla historier från deras vardag för att identifiera framtida utmaningar

– Det här är det nya nu med klimatflyktingar och det kommer inte blir färre, snarare fler. Men jag tror inte människor runt om i världen riktigt har tagit till sig det än. Forskarna har pratat länge om att det ska bli så här men nu börjar vi se det med egna ögon, vi hör det också nu i urfolkens berättelser från sitt dagliga liv som de delar med sig av här på konferensen, säger Henrik Grape

Renar drunknade

Prästen Henrik Grape berättar fler exempel där urfolken som deltagit på konferensen vittnar om hur sjöar torkat ut på grund av att permafrosten försvunnit, alltså den eviga tjärlen som ska finnas i marken och hur detta påverkat fisken.

Han nämner också hur många isar börjat bli opålitliga och tar upp exempelt då en flock renar drunknade i Norrbotten för några år sen då de passerade en is som alltid hållt tidigare men som gav vika denna gång.

Och han tar också upp att trädgränsen flyttar sig högre upp på fjället, vilket förändrar växtligheten och därmed djurens föda så att de flyttar sig till helt ny platser.

Saknar flyktingstatus

Det är svenska kyrkan och Kanadas kristna råd som som anordnar den fyra dagar långa konferensen. vars sista dag är i morgon.

Och en av de stora utmaningarna man identifierat är den att klimatflyktingarna saknar flyktingstatus.

– Det pågår redan i detta nu och det finns människor som flyr från det vi kallar söderhavet men som inte får flyktingstatus och det här måste vi ta till oss och prata om hur vi ska lösa, säger Henrik Grape

Men finns det något hopp, allt låter ju så förödande?

– Vi hoppas ju förstås på att man ska komma fram till något vettigt när man skriver klimatavtalet i Paris i December men det räcker inte. Alla vi måste göra något tillsammans för det handlar om vår livstil och hur vi hanterar enkonomin i världen, säger Henrik Grape.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.