Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den invasiva arten jättebalsamin skapar en del oro hos kolonilottsägare, däribland Bjarne Nygren i Luleå. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Länsstyrelsen & Micke Nyberg/SVT

Kolonilottsägare i Luleå tar strid mot invasiva arter

Uppdaterad
Publicerad

Kolonilottsägarna Bjarne Nygren och Barbro Wikström i Luleå är under attack av invasiva växter som är på väg in på deras tomt.

Därför vädjar de nu om hjälp från kommunen och andra myndigheter för att problemet ska lösas.

Det är jättebalsamin och pestskråp som sprider sig över ett allt större område nära samboparets kolonilottsstuga.

De invasiva främmande arterna kan bli upp till två meter höga och skapar redan nu stora problem.

”Enormt stora växter”

– De här växterna blir enomt stora på sommaren och det är så klart inte bra. Nu är det färdigt med det. Jag vill få bort dem snabbt. De ska inte in på vår gård, säger kolonilottsägaren Bjarne Nygren.

Han och sambo Barbro Wikström menar att det är svårt att hålla efter de invasiva arterna som står för en närmast explosionsartad utveckling i närheten av deras kolonistuga.

– Hur ska vi klara av att få bukt med det här? Området där de finns blir bara större och större. Vi måste få hjälp av kommunen och andra myndigheter nu, säger han.

Kommunen agerar i sommar

Men Luleå koloniträdgårdsförenings ordförande Margareta Nilsson tror på bättre tider efter att ha diskuterat frågan med Luleå kommun.

– De här växterna är ingenting man vill ha på sin kolonilott, men kommunens parkförvaltning kommer att samarbeta med oss eftersom vi inte klarar det själva. Jättebalsamin måste bekämpas enligt EU och under sommaren kommer det att ske på Hertsön, säger Margareta Nilsson.

Bjarne Nygren är mycket nöjd med det beskedet.

– Det är jättepositivt. Jag hoppas att de tar bort allltihop. Det är vår önskan i alla fall, säger han.

Invasiva arter

Enligt Naturvårdsverket finns det 257 främmande arter som medför en hög risk i Sverige.

Främmande arter kommer till Sverige av sig själva eller via handel och transporter. När de väl är här sprids dem vidare genom olika verksamheter som hanterar djur och växter, bland annat genom trädgårdar.

EU-listade landarter som är etablerade i Sverige:

Bisam, gudaträd, gul skunkkalla, jättebalsamin, jätteloka, sidenört och tromsöloka.

Mårdhund och gulbukig vattensköldpadda.

Källa: TT & Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.