Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Monica Enström, vårdbiträde inom hemtjänsten i Boden, vilka konsekvenser underbemanningen skapar. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Vårdbiträdet Monica i Boden om stressen i hemtjänsten: ”Det kan ske misstag”

Publicerad

Tre av fem som arbetar inom äldreomsorgen i Norrbotten anser att verksamheten är så underbemannad att det utgör en risk för de äldre som behov av omsorg. Det visar fackförbundet Kommunals stora medlemsundersökning.

I sin stora medlemsundersökning har fackförbundet Kommunal frågat 10 000 undersköterskor, vårdbiträden och barnsköterskor i hela landet hur de upplever bemanningen på sin arbetsplats.

Bland de som svarat på enkäten och arbetar inom äldreomsorgen finns det en klar uppfattning om att bemanningen är alldeles för låg.

– Tre av fem svarande inom äldreomsorgen i Norrbotten svarar att bemanningen är så låg att det innebär en risk för de äldre. Och på liknande sätt ser det ut i resten av landet, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Anser att utvecklingen går bakåt

Trots att slutsatserna efter pandemin blev att äldreomsorgen behöver stärkas har utvecklingen inte gått framåt – utan snarare bakåt, enligt Kommunal.

– Kommunerna klarar uppenbart inte av det här ansvaret. Nu har det gått så långt att vi i Kommunal kräver nationella riktlinjer för bemanningen, säger Malin Ragnegård.

I klippet nedanför hör du mer om Kommunals oro för bemanningen inom äldreomsorgen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunal larmar: Svår underbemanning i äldreomsorgen i Norrbotten Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Norrbotten
Mer Nyheter