Kommunalråd i Arvidsjaur tjänar på tidig avgång

Uppdaterad
Publicerad

Det avgående kommunalrådet i Arvidsjaur Jerry Johansson (S) tjänar närmare en halv miljon kronor på att lämna sitt uppdrag som kommunalråd före årsskiftet, än om han skulle lämnat först 2014.

I måndags meddelande kommunalrådet i Arvidsjaur Jerry Johansson (S) att han avgår. Men Jerry Johansson kommer inte att gå lottlös. Genom att lämna sitt jobb före nyår istället för efter, tjänar han upp till 475 000 kronor. Enligt en motion som kommunfullmäktige ännu inte beslutat om ändras nämligen villkoren vid årsskiftet så att avgångsvederlag bara kan ges i två år i stället för nuvarande tre.

Genom att vara snabb får han alltså avgångsersättning i ett år mer än han hade fått om han hade väntat. Första året är ersättningen 80 procent av arvodet eller drygt 543 000 kronor. Andra och tredje året är den 70 procent av arvodet eller drygt 475 000 kronor.

Får han inkomst från annat håll under den tiden dras den av från ovanstående belopp.

Vi har sökt Jerry Johansson för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.