Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) och Kirunas dito Gunnar Selberg (C) välkomnar LKAB:s miljardsatsning. Foto: Thommy Johansson/SVT

Kommunalråden i Malmfälten lyriska över LKAB:s satsning – men hårt arbete väntar

Publicerad

LKAB:s industrisatsning är en av de största någonsin i svensk historia. Detta glädjer kommunalråden i Malmfältskommunerna – men de gör det med tillförsikt då stora utmaningar väntar.

–  Just nu är man i ett rus. Men vi har ett tufft jobb framför oss, Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna.

Kommunalråden i både Gällivare och Kiruna säger att miljardsatsningen som LKAB presenterade är viktig för kommunerna.

Men nu måste kommunerna möta upp 400 miljarderssatsningen, som sträcker sig fram till år 2045. Det handlar om till exempel bostäder, infrastruktur och att göra Malmfälten till ett attraktiv plats att bo på.

Fossilfri ståltillverkning

– Jag har i ord svårt att beskriva hur viktig den här satsningen är. Det finns en plan och vi ska trycka på gasen och fortsätta köra. Men vi måste fortsätta öka attraktiviteten i hela Malmfältsområdet, säger Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP).

Glädje och lättnad i Kiruna

I Kiruna går tonen också i dur.

– Det här beskedet är oerhört viktigt. Framförallt blir det tydligt i förhållande till oron som spred sig för ett par år sedan när beskedet var att malmen kanske tar slut, säger Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna.

Infrastruktur och bostäder?

Långt ifrån tillräckliga. Det är långa processer med mark- och exploatering och vi måste klara att möta upp det här, säger Selberg.

I klippet hör du mer om kommunalrådens syn på framtiden och vilka utmaningar de ser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet