Ulrica Hammarström menar att Kaunis Iron är viktig för Pajala fortsatta positiva utveckling och att det finns plats för både miljön och näringslivet att verka i samspel. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Nu inleds förhandlingarna om Pajalagruvans framtid

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan avgörs framtiden för gruvbrytningen i Kaunisvaara. Om det skulle bli så att bolaget inte får ett fortsatt miljötillstånd spår Ulrica Hammarström (S), kommunalråd Pajala, en mörk framtid för kommunen.

På måndagen startade förhandlingen i Mark- och miljödomstolen om gällande Kaunis irons miljötillstånd, ett tillstånd som gruvbolaget ärvt från konkursade Northland Resources. Bolaget förhandlar även samtidigt om ett nytt miljötillstånd.

Anledningen till att Mark- och miljödomstolen valt att granska Kaunis Irons nuvarande miljötillstånd är att Naturvårdsverket vänt sig till domstolen eftersom att de anser att gruvverksamheten har en negativ påverkan på vattendrag och våtmarksområden samt grundvattennivån. Gruvdriften bidrar även till ökad dammning.

Kaunis Irons verksamhet – viktig för kommunens utveckling

– Jag tycker det är en tråkig hantering och jag känner att vi från Pajala kommun vill att Kaunis Iron ska behålla sitt tillstånd, säger Ulrica Hammarström.

Hon menar att det finns en risk om mark- och miljödomstolen tar beslutet att dra in miljöstillståndet för gruvverksamheten.

– Vi vet vad som händer, vi varit med om det en gång redan. Det innebär högre arbetslöshet stopp på försäljning av hus och en utflytt, säger Ulrica Hammarström.

I klippet resonerar Hammarström om arbetstillfällen eller miljön är det viktigaste för kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.