Helena Stenberg (S) kommunalråd Foto: SVT

Kommunalrådet: Vi vill att staten tar sitt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Balettskolan i Piteå är för dyr för kommunen. De anser att ansvaret ligger på staten att bidra till mer pengar om det ska finnas kvar någon dansutbildning på elitnivå för barn i norr.

– Det handlar om kostnaderna, så krasst är det. När vi får fler elever, fler barn i barnomsorgen så behöver vi titta på vad vi ska prioritera och det är klart att en elitutbildning som inte är ett lagkrav och som dessutom är statlig måste vi se över då, säger kommunalrådet Helena Stenberg.

För sex år sedan satsade Piteå kommun på att skolan skulle bli helt utbyggd med elever från klass fyra till nio. Men de menar att extra kostnader har tillkommit och att staten ska ta större ansvar för utbildningen.

– Vi har haft förmånen att ha en statlig elitutbildning i Piteå men kraven har ökat på vilka funktioner vi behöver och det har också gjort att kostnaderna har ökat. Därför har barn- och utbildningsnämnden bestämt att man ska se över kostnaderna och verksamheten

Handlar om stora pengar

De olika funktionerna som behöver knytas till utbildningen är bland annat lärare, kuratorer, sjukgymnaster. Kommunen anser att det inte har kommit några statliga medel som täcker upp de kostnaderna.

– Vi vill att staten ska ta sitt ansvar och vi har också skrivit en skrivelse där vi berättar om fördelarna med att ha en sådan här utbildning i norr vilket ger möjlighet för elever i norr att ta del av en sådan här elitutbildning. Som det är nu kostar, om den är fullt utbyggd, den här skolan ungefär 94.000 kronor mer per elev så det är ganska stora pengar vi pratar om. Vi vill att staten finansierar utbildningen fullt ut, säger Helena Stenberg.

Skrivelse till staten

Den första november skickade Piteå kommun in en skrivelse till utbildningsdepartementet angående finansieringen. Balettskolan säger att de meddelades om den eventuella nedläggningen redan i maj och tycker att kommunen borde ha skickat in skrivelsen direkt.

– Det kunde vi absolut gjort tidigare. Men jag tänker att det viktiga är att de har fått skrivelsen där vi har pekat på vikten av en sådan här utbildning finns i norr. Och att staten måste ta sitt ansvar, säger Helena Stenberg.

Emma Idén arbetar som konstnärlig ledare på Svenska balettskolan i Piteå och hon hoppas att den här skrivelsen får staten att inse att kostnaderna är större i norr än vad de är i storstadsområdena där de andra två balettskolorna ligger.

– I Stockholm och Göteborg finns det gästlärare mycket närmare. Här i Piteå så måste vi bekosta deras resor och hotel så vi har mycket mer merkostnader här uppe för att hålla en hög kvalificerad utbildning. Det vet jag inte riktigt om det har gått fram tidigare så det kanske går fram i alla fall och att det bli statligt så småningom, säger hon.

Profilerad utbildning

Skulle det gå för kommunen att driva vidare skolan i en annan form?

– Det vi har tittat på är om vi kan ha dansutbildning i egen regi och det är fullt möjligt. Vi har ju musikklasser, fotbollsklasser och skulle kunna ha dansklasser. Och det arbetet fortsätter barn och utbildningsnämnden med, säger kommunalrådet Helena Stenberg.

Till skillnad från balettskolan skulle det i så fall inte handla om en elitutbildning utan en profilering av en vanlig högstadieutbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer