Arvidsjaurs kommunalråd, Lotta Åman (S), får sitt arvode sänkt med 4.400 kronor i månaden. Samtliga kommunens förtroendevalda får en sänkning av arvodet.

Kommunalrådet får sitt arvode sänkt

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurs kommun ska anpassa alla förtroendevaldas arvoden till 2015 års nivå. Det innebär bland annat att kommunalrådet Lotta Åmans (S) ersättning sänks med 4.400 kronor per månad mitt under mandatperioden.

Det är Centern och Vänsterpartiet som drivit igenom förslaget i kommunstyrelsen med röstsiffrorna 6-5 och frågan ska upp i fullmäktige på tisdag.

Och det handlar alltså om att sänka alla politiska arvoden till det som gällde 2015 och spara 150.000 kronor per år.

”En signaleffekt”

– Om alla andra måste spara så ska även politikerna göra det. Även om det in te handlar om så stora summor så ser jag det som en viktig signaleffekt inför de anställda och allmänheten, säger centerns gruppledare Bjarne Hald.

Kommunalrådet Lotta Åman har i dag ett arvode på 62.500 kronor i månaden och föreslås få en sänkning på 4.400 kronor i månaden.

Hennes nya ersättning blir 58.100 kronor i månaden från den första april.

– Det här är inte riktiat mot kommunalrådet eller några andra individer. Det är en del av en helhet, ett arvodesreglemente. Men vårt kommunalråd har inte en dålig ersättning, utan det här fullt hanterbart, säger Bjarne Hald.

”Ingen lönearbetare”

Lotta Åman vill inte kommentera arvodessänkningen eftersom hon är jävig och hon har inte heller deltagit i varken överläggningar eller beslut.

Men Socialdemokraterna är motståndare till förslaget och hoppas kunna stoppa det med hjälp av liberalerna och moderaterna.

– Ett kommunalråd är ingen lönearbetare med ett avtal, utan en förtroendevald som får ersättning efter vad arvodesreglementet säger och då kan sådant här hända, säger Bjarne Hald.

Alla förtroendevalda i Arvidsjaur påverkas på något sätt av förslaget (se faktarutan).

Så påverkas politikernas arvode

  • Heldagsarvodet sänks från 980 kronor till 900 kronor.
  • Årsarvodet för socialnämndens ordförande sänks från 71 875 kronor till 66.815 kronor.
  • Årsarvodet för barn-och utbildningsnämndens ordfförande sänks från 62.500 kronor till 58.100 kronor.
  • Årsarvodet för miljö-och byggnämndens ordförande  sänks från 31.250 kronor till 29.050 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.