Baudin – ”Vi behöver ett äldreomsorgslyft”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunals ordförande Tobias Baudin kräver ett äldreomsorgslyft och han är orolig över de planerade mångmiljonbesparingarna i sin förra hemkommun Luleå.

– Effektivisering brukar betyda att de anställda måste springa fortare, säger han.

Förbundsordföranden och förre luleåbon Tobias  Baudin besökte i dag sin hemstad och Bergvikens äldreboende och han talade mycket om bristerna i verksamheten.

Enligt honom är det alldeles för lite personal och dessutom är de scheman som finns ofta ohållbara, arbetsmiljömässigt sett.

”Måste till mer pengar”

– Vi behöver en stor satsning på personal, på löner och på bättre scheman. Det är mycket viktigt att äldreomsorgen prioriteras lokalt och centralt nu eftersom den stora gruppen 40-talister är på väg in i verksamheten, säger Tobias Baudin.

Han är mycket orolig över Luleå kommuns beslut att effektivisera och minska socialnämndens budget med 102 miljoner kronor på fyra år.

– Jag blir rädd när jag hör ordet effektiviseringar. Det brukar innebär att de som redan jobbar ska springa ännu fortare och det går inte. Man går på knäna redan i dag. Det måste till mer pengar, helt enkelt.

SVT Nyheter Norrbotten har talat med Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S),  men han säger att han avstår från att kommentera  Kommunals krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.