En person som är anställd inom stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå är misstänkt för att ha begått brott i sin tjänsteutövning. Foto: SVT

Kommunanställd i Luleå polisanmäld – misstänks för felaktigheter

Uppdaterad
Publicerad

En person som är anställd inom stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå är misstänkt för att ha begått brott i sin tjänsteutövning.

Arbetsgivaren har gått vidare och under fredagen polisanmäldes ärendet och nu har man inlett arbetsrättsliga åtgärder. Den anställde är för tillfället inte i tjänst och det är ännu inte offentligt vad är för typ av brott som det kan röra sig om.

– Det här är fullständigt oacceptabelt. Det är skattebetalarnas medel som vi har förtroendet att förvalta och göra bra saker av. Men det här är ju bortom all vad moral kompass heter, det får bara inte hända, säger Helén Wiklund Wårell, chef stadsbyggnadsförvaltningen.

Hon fortsätter:

– Det är rent åt h-vete. Jag blir förbannad, men också ledsen över att det finns personer som gör så här.

Helén Wiklund Wårell, chef stadsbyggnadsförvaltningen. Foto: SVT

Fick ett samtal

Det hela uppdagades när stadsförvaltningen gick in och granskade en del underlag som den anställde hade skött.

– Där har vi sett en hel del felaktigheter och det i sig gjorde att vi har gått vidare och gjorde en polisanmälan.

Hur blev ni varse om att något var fel?

– Vi fick faktiskt ett litet samtal kring det, det är väl det jag kan säga.

Inga fler misstänkta

Wiklund Wårell är noga med att påpeka om att dethandlar om en enskild individ, och att det inte finns några misstankar om att fler personer kan vara inblandade.

– I det här skedet finns det ingen anledning för oss att ha någon annan misstanke. Det är viktigt att påpeka, så att folk inte får för sig att det är knasigheter i hela kommunen, utan det här är en enskild individ, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.