Arvidsjaurs Ryttarförening anser att kommunen sviket dem angående ett lån. Bilden är en arkivbild. Foto: TT

Ridklubben: ”Kommunen bröt sitt löfte”

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurs Ryttarförening känner sig svikna av kommunen.
– Vi blev lovade att ett lån skulle skrivas av helt, men det gäller inte längre, säger ordförande Tea Wännman.

I slutet av 2009 beviljade Arvidsjaurs kommun ett ränte-och amorteringsfritt lån på 300.000 kronor till ryttarföreningen, som äger sina egna lokaler.

Lånet ska betalas i slutet av 2019, men föreningen anser sig inte ha råd med det.

– Vi i styrelsen bedömer att det inte finns några ekonomiska utsikter att kunna amortera lånet till förfallotidpunkten. Det är inte realistiskt, säger ordförande Tea Wännman.

Tio år till

Därför ansökte föreningen om att lånet skulle skrivas av helt eller att ett nytt beslut om en ny tioårig ränte- och avgiftsbefrielse fattas. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår också att lånet inte ska behövas betalas av förrän 2030, och då med 10.000 kronor per år.

Avbetalningsplanen sträcker sig alltså över 30 år och hela lånet ska vara betalt 2060.

Trots det är ryttarföreningens ordförande besviken.

Brutet löfte

– Det är så klart bra att vi får mer tid på oss, men en avbetalning på 10.000 kronor per år är mycket pengar för oss. Det motsvarar skoning av fem hästar och det är inte säkert att vi klarar det, säger Tea Wännman.

Wännman avslöjar att lånet för en ombyggnation av stallet inte skulle behöva betalas tillbaka. Enligt henne var det den dåvarande kommunchefen i Arvidsjaur som lovade en avskrivning av lånet.

– Det är väldigt tråkigt att det blev så här. Han sa att vi aldrig ska behöva betala tillbaka lånet, men så blev kommunens ekonomi sämre och då sade de att de inte kunde stå för vad de lovat. Det finns inget skriftligt på förre kommunchefens löfte och då kan det tyvärr bli så här, säger Tea Wännman.

”En felskrivning”

Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) är överraskad över uppgifterna.

– En kommmunchef har inget mandat att lovat något sådant. Har aldrig hört talas om något dylikt.

Enligt henne har det dessutom blivit en felskrivning av fakta i förslaget.

– Förslaget är att lånet ska börja betalas av 1/1 2020 och inte 31/12 2029. Vi får ta upp det på kommunstyrelsens möte på tisdag, säger Lotta Åman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer