Jan Larsson (S) kommunalråd

Kommunen fredar skolluncherna ”Vi tänker inte börja ta betalt”

Uppdaterad
Publicerad

Pajalas kommunledning stoppar tjänstemannaförslaget att börja ta betalt för skolluncherna i gymnasieskolan.

”Det tänker vi inte göra.” säger kommunalrådet Jan Larsson (S).

På måndag är det budgetfullmäktige i Pajala och då kommer sannolikt beslutet att Tärendö skola och en förskoleavdelning ska läggas ned.

Och dessutom blir det effektiviseringar inom äldreomsorgen och så ska lokalvården konkurrensutsättas.

Mer soppa

Men utöver det har tjänstemännen pekat ut två mycket kontroversiella förslag i budgethandlingarna.

”De alternativ som kvarstår för ytterligare kostnadsminskningar är att ta ut en avgift för lunch till gymnasieelever eller en sänkning av livsmedelskostnaden med fem procent”,  skriver tjänstemännen och fortsätter:

”Konsekvenserna för dessa alternativ är att vi inte kan ujppfylla lagkravet på näringsriktiga måltider i skolan. I äldreomsorgen medför det en försämring i kvalitet och mer servering av soppa och icke populär mat och en fördyring/försämring för gymnaseleverna.”

Avgiftsfri skolmat

Men kommunledningen kan lugna alla som oroats av uppgifterna.

– Vi kan göra det, men vi tänker inte göra det under överskålig tid. Skolluncherna ska vara avgiftsfria, även i gymnasieskolan. Vi tänker inte ta betalt för det, säger Jan Larsson (S).

Enligt honom behövs egentligen inte de föreslagna besparingarna.

– När vi lägger ner Tärendöskolan och en förskolavdelning så sparar vi runt 800 000 kronor på kost och hygien, säger Jan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.