Maarit Enbuske, skolchef i Luleå. Foto: SVT

Kommunen gör helomvändning i skolfrågan – skolor räddas kvar i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Måttsund och Alvik ser ut att bli kvar. Det står klart efter att kommunens egna beräkningar av kostnaden för att bygga om Antnässkolan visat sig bli dyrare än man tidigare trott.

I början av sommaren blev det känt att flera skolor i Sörbyarna utanför Luleå hotades av nedläggning. Det handlade om byaskolorna i Ersnäs, Måttsund, Alvik, Avan och Klöverträsk.

– Tanken var att politikerna skulle ta beslut utifrån ett tjänstemannaförslag i september men processen har fördröjts vilket beror på att flera parametrar är oklara, säger Maarit Enbuske, skolchef.

Skolbesparingar i Luleå

Två byaskolor räddas

Som SVT Nyheter Norrbotten berättade förra veckan sköts förslaget fram från september till oktober men nu gör Luleå kommun alltså en helomvändning. De tänkta investeringskostnaderna för en om- och tillbyggnad av Antnässkolan där barnen från Måttsund, Alvik, Ersnäs och Klöverträsk skulle gå, blir större än beräknat.

– Det vi räknar på nu är att behålla skolorna Måttsund, Alvik och Antnäs, detta utifrån vad vi har för befintlig elevkapacitet vid dessa skolor, säger Maarit Enbuske, skolchef.

I ett pressmeddelande skriver Luleå kommun att man fortfarande behöver spara 33 miljoner kronor inför 2020 och att ”Förvaltningen fortsätter att utreda om skolverksamheten kan samordnas i dessa tre enheter och förslagen kommer att lyftas i oktober till barn- och utbildningsnämnden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet