Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Helena Jensen om skolbränderna som drabbat Luleå kommun den senaste veckan. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Kommunen om skolbränderna i Luleå: ”Leker med elden”

Publicerad

I morgon öppnar de flesta skolor upp i Luleå inför höstterminen – och även i år har brandtillbuden ökat innan skolstart. Nu utökar kommunen tillsynen för att förhindra fler bränder.

Gården på Hammarens förskola i södra Sunderbyn är en av de senaste skolområdena som utsatts för brand precis innan skolstart. Branden kunde släckas efter ingripande av folk i närheten men tidigare skolbyggnader har inte haft lika tur.

Förra året brann Furuparksskolan så pass att taket rasade in och bara i förra veckan stoppades en brand intill Svedjeskolan.

– Jag tror att det främst handlar om vandalisering. Barn och ungdomar som leker med elden, säger Helena Jensen, biträdande förvaltningschef vid barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun.

”Spelar en enormt stor roll”

Hon hoppas att människor fortsätter vara uppmärksamma i framtiden.

– Allmänheten spelar en enormt stor roll. Det är tillsammans vi kan hjälpas åt och se till att förhindra de här bränderna. Det är viktigt att uppmärksamma om man ser något ovanligt, att några hänger runt en skola eller att man känner en doft av någonting, säger Jensen.

I klippet berättar biträdande förvaltningschef Helena Jensen om den utökade tillsynen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer