Kommunen tar över – då hotar tvångsinlösen

Uppdaterad
Publicerad

En familj i Malmberget har inte lyckat komma överens med LKAB när deras hus måste rivas för gruvans expansion. Nu ligger ärendet hos kommunen och det kan innebära tvångsinlösen.

Nordnytt har tidigare berättat om familjen Lundqvist/Häggqvist i Malmberget som inte har fått ett likvärdigt boende i ersättning när en väg ska dras över deras fastighet på grund av gruvans expansion.

Familjen anser att de inte har råd att anta LKAB:s bud och nu ligger ärendet hos kommunen.

Kommunpolitikerna lovar i valrörelsen att boende i Malmberget ska gå skadeslösa i samhällsomvandlingen. I den frågan råder i stort politisk enighet från vänster till höger.

– Det är helt klart en rättvisefråga, det är även en stor fråga för kommunen. Vi vill behålla våra medborgare i Gällivare kommun säger Tomas Nilsson socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige i Gällivare.

– Vi tycker att det är helt rimligt egentligen, bedriver man en vinstgivande verksamhet och sen behöver flytta på folk och deras bostäder, så är det självklart att de som tvingas flytta hålls  skadeslösa, säger Lars Alriksson moderat ledamot i kommunfullmäktige i Gällivare.

Men samtidigt så har familjen Lundqvist/Häggqvist inte fått en lösning på hur deras hem ska ersättas när en väg ska dras över fastigheten. Nu har kommunen ärendet och risken finns att det blir en tvångsinlösen.

– Vi går till Lantmäteriet och begär en fastighetsreglering. Det innebär att kommunen tar över fastigheten och kommer att riva den och bygga vägen. Lantmäteriet fastställer då en ersättning efter en värdering säger Ulf Hedman chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Och om familjen Lundqvist/Häggqvist inte kommer överens med Gällivare kommun så blir det en tvångsinlösen.

Frågan till kommunens politiker blir då om man ställer samma krav mot kommunen som man gjort mot LKAB, det vill säga principen nyckel mot nyckel utan förlust för den som tvingas flytta?

– Ja naturligtvis, därför att det här problemet är något som LKAB inte löste på ett godtagbart sätt och fallet hamnade i kommunens famn. Så det är ingen skillnad på nyckel mot nyckel-principen säger Stig Eriksson ledamot för vänsterpartiet i Gällivares kommunfullmäktige.

– Ja samma princip borde gälla även för kommunen säger Lars Alriksson ledamot för moderaterna i Gällivares kommunfullmäktige.

– Vi har varit tydliga med att både fastighetsägare och kommunen ska gå skadeslösa. Det innebär att om vi skulle kompromissa på det här så skulle kommunen få ta del av kostnaderna, det är inte rimligt. Jag tycker att frågan ska tillbaka till LKAB och att LKAB ska hantera det här utifrån vår princip nyckel mot nyckel säger Tomas Nilsson ledamot för socialdemokraterna i Gällivares kommunfullmäktige.

– Kommunen och LKAB har inte skött det här bra. De lovade att ingen ska behöva lida. Det finns inga hus att köpa, så vad ska vi göra. Vi är från Malmberget,  vi vill bo kvar i kommunen säger Katarina Lundqvist drabbad husägare i Malmberget.

-Ni har varit i den här situationen  i 7 år nu ,hur orkar ni?

– Boendet är viktigt, vi kan inte ge upp, det är inte rätt. Vi har inte velat stoppa någon väg utan vi vill bara ha ett likvärdigt boende så att vi kan fortsätta med våra liv säger Katarina Lundqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.