Hör enhetschef Kerstin Larsson, berätta varför Bodens kommunen drar in assistansen till 5-åriga Eija. Foto: Filip Hannu/SVT

Bodens kommun svarar: Förändringar i praxis

Uppdaterad
Publicerad

När familjen flyttade till Boden från Danderyd beviljades de extra hjälp till 5-åriga Eija som har genetisk mutation och behöver ständig hjälp och uppsyn. Nu dras det stödet in från Bodens kommun – med hänvisning till en ny praxis.

Eija har en genetisk mutation och epilepsi som innebär att hon när som helst på dygnet kan behöva medicin akut. Det är den frågan om övervakning på natten som gör familjen extra orolig nu när kommunen drar in hjälpen som var utöver Försäkringskassans 80 timmar i veckan.

– Det som har ändrats under resans gång är att det har kommit en del prejudikat och vägledningar genom praxis som säger att annorlunda när det gäller till exempel föräldraransvar, säger Kerstin Larsson, enhetschef vid verksamhetschef på Bodens individ- och familjeomsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.