Textilkonstnären Elisabeth Bucht. Foto: SVT

Kommunikation via trådar – konstnär ställer ut

Publicerad

I dag på kvinnodagen den 8:e mars ställer Luleåfödde textilkonstnären Elisabeth Bucht ut för första gången ut i Norrbotten.
Utställningen visas på Norrbottensteatern och själv beskriver hon sin konst som kommunikation via trådar.

– Det är roligt att få inta det här rummet som jag besökte som barn och att få hänga in mina trådar, säger Elisabeth Bucht.

Ifrågasatt konstform

Textilkonstnären Elisabeth Bucht är född i Luleå och hennes utställning ingår i Norrbottensteaterns arrangemang Barrikaden som är en föreläsnings- och samtalsserie som knyter an till pjäsen om drottning Kristinas liv som spelas på teatern i vår.

– Det är inte svårt att se kopplingen mellan Internationella kvinnodagen och det textila skapandet. Det är en konstform som hela tiden ifrågasätts och förminskas. Det betraktas som traditionellt kvinnligt och kopplat till hemmet. Och så missar man det konstnärliga värdet i det.

Gatukonstnär

Hon har tidigare arbetat med textil gatukost på offentliga platser, konst som kommenterar händelser i samhället och där konstnären är anonym. Den formen har hon nu lämnat bakom sig men med i utställningen har hon en film som knyter an till textil gatukonst.

– Det är en berättelse om den lilla människan som söker efter andra människor i den urbana miljön och i våra offentliga rum. Det är en människa som sänder ut hälsningar, säger Elisabeth Bucht.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer