Nytt kompetenscentrum ska stärka primärvården Foto: SVT bildmontage

Länet kan få kompetensenhet för att stärka primärvården

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen sa vid sitt möte i fredags ja till att inrätta en en kompetensenhet inom primärvården. Det för att utveckla och stärka primärvården i regionen.

Under 2016 tillsattes en utredning som nu resulterat i inrättande av en kompetensenhet inom primärvården. Bakgrunden var att hitta vägar för att stärka utbildnings- och forskningsfrågorna samt för att utveckla insatser för att utbilda, rekrytera och behålla specialistläkare inom allmänmedicin.

Uppdraget är att göra basala bedömningar vid osäkerhet kring kompetensnivån hos legitimerade läkare som söker ST (specialisttjänstgöring) i allmänmedicin och att också göra kompetensvärderingar av svenska läkare som utbildats i annat EU-land och som söker om att få göra sin ST-tjänst i Sverige.

Stöd för flera parter

Kompetensenheten ska även vara stöd för ST-läkare, handledare, studierektorer och verksamhetschefer för att utveckla och stärka kvaliteten i handledning och kompetensbedömning.

Kompetensenheten ska bedrivas som en egen enhet med placering på en av länets hälsocentraler och fungera som resurs för all primärvård i länet. Jens Sundström (L) föreslog att kompetensenheten skulle förläggas till Kalix men yrkandet avslogs med hänvisning till att placeringen först ska utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.