Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Komplex situation för anhörigvårdare

Uppdaterad
Publicerad

Korttidsvård ska ge anhörigvårdare möjlighet till vila och återhämtning. Skuld och dåligt samvete över att partnern behöver flytta hemifrån och oro över om tiden på korttidsboendet blir meningsfull, gör det svårt med återhämtning för anhörigvårdare, visar en ny studie från Luleå tekniska universitet.

– I studien har vi fokuserat på den anhöriga, men vi har även studerat paret och den situation de är i tillsammans, eftersom hur den ena har det påverkar den andra, säger Jenni Riekkola, forskare inom arbetsterapi, vid Luleå tekniska universitet.

Kamp

Studien visade att anhörigvårdaren kämpade med tid för återhämtning och egna aktiviteter. I användandet av korttidsvård upplevde anhörigvårdaren att det var svårt att överföra viktig kunskap som fungerade i vardagen till korttidsboendet. I studien deltog tolv anhörigvårdare i upprepade fokusgruppsintervjuer.

Skuld

– Det blir en komplex situation för anhörigvårdaren som behöver återhämtning och tid för egna aktiviteter för att kunna må bra. Samtidigt känner många skuld och dåligt samvete över att partnern behöver flytta ut från det gemensamma hemmet, säger Jenni Riekkola.

LÄS ÄVEN: Komplex situation för anhörigvårdare

– De känner även en oro över att det inte finns tillräckligt med personal.

Nu startar Luleå kommun en grupp som ska ska förbättra kvalitén på kommunikationen mellan vården och de anhöriga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer