Många ville rösta i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan Kenneth Hansson i Luleå haft åldern inne, har han röstat i kyrkovalet. – Jag har aldrig varit med i ett kyrkoval där det har blivit kö för att få komma in och rösta. Jag anar att det är ett trendbrott, säger han.

Valdeltagandet var bara sjuhundra tusen sist det var kyrkoval. (år 2013) Trots att över 5 miljoner är röstberättigade.

Men idag var det livat på kyrkkaffet efter dagens gudstjänst i Björkskatakyrkan i Luleå och i kön in till vallokalen erbjöds kaffe medan de väntade.

Kyrkovalet 2017

– Jag har varit med i alla kyrkoval sedan jag fick tillåtelse att rösta, säger Kenneth Hansson, som just deltagit i gudstjänsten. Och jag har aldrig varit med i ett kyrkoval där det har blivit kö för att få komma in och rösta. Jag anar att det är ett trendbrott, men jag undrar om människorna här är medvetna om att denna kyrka ska försvinna?

LÄS MER: Björkskatakyrkan kan säljas

LÄS ÄVEN: Så ska Gällivare slippa jumboplatsen i valdeltagande

Gudtjänsten strax innan besöks av 30 personer. I mötet med Gud, finns ingen politik. Bara andakt kring kärlek och sorg. Ljus tänds för barn som döpts och människor som gått bort. Och nattvarden intas.

Utanför på dörren in till själva kyrkan står en enkel lapp som välkommen-text.

Den slutar med orden:

”Gud har plats för alla i sitt stora hus. Där får frusna värme och mörkrädda får ljus.”

Den 26 november, på domsöndagen, kommer Biskop Hans Stiglund och förklarar kyrkan stängd och sedan ska den säljas.

– Det är ju sorgligt kan jag tänka, säger Charlott Renman, domprost som leder dagens gudstjänst. Och samtidigt är det en nödvändighet. Man brukar säga att det finns en byggnad per anställd i Svenska kyrkan.

Det låter lite mycket?

– Det är mycket.

”Tappat flest medlemmar här”

Beslutet om att stänga kyrkan verkar inte påverka hur de vi pratat med lägger sina röster i dagens val.

– Ja, jag är ju själv kristdemokrat alltså , säger Roger Mannberg,  och den här kyrkan har ju vissa problem. Nu tog man till den drastiska åtgärden att avveckla kyrkan. Det  fanns ju andra sätt. Byta tak och sånt. Men nu hade den socialdemokratiska majoriteten bestämt att lägga ned Björksskatan då man tappat flest medlemmar här.

– Det är ju tråkigt för att det är en gemensam en mycket trevlig gemenskap som försvinner, säger Monica Berglund. Och nu när man ser hur många som röstar idag och den trevliga samvaron man har efter gudstjänsterna. Det försvinner nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet