Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konsten på plats i Kiruna men personal saknas Foto: SVT

Konsten på plats – men personalen saknas

Uppdaterad
Publicerad
Allt är klart för länskonstmuseets återöppning på torsdagskvällen. Lokalerna är renoverade, utställningen är på plats och konstnärerna har anlänt inför vernissagen. Nu hoppas direktionsledningen och museichefen att det inte ska märkas att samtliga fyra i personalen har sagt upp sig eller är sjukskrivna.

Det har varit många turer kring länskonstmuseet i Kiruna efter invigningen i november i fjol. Det har bland annat varit problem med läckage och det regnat in i lokalerna som har fått geomgå stora reparationer under sommaren.

Stängningen har också berott på problem med den psykosociala miljön som har varit den direkta orsaken att två personer har sagt upp sig och två är sjukskrivna med utmattningssymptom.

Kvar är endast chefen Selma Green och två personer som tagits in på timanställningar.

– Vår förhoppning är att ingen ska märka av att vi är lite decimerade i personalstaben, säger museidirektionens ordförande Tomas Vedestig (C).

Flera funktioner saknas

Inför nyöppnandet saknar länskonstmuseet dock följande funktioner: konstnärlig ledare, museipedagog, kommunikatör och museiregistrator.

Är det inte märkligt om de inte skulle saknas?

– Vi får prioritera om lite och lägga bort saker som inte är akuta just nu. De få resurser vi har lägger vi på utställningen så får det andra vila, så tar vi det efteråt, säger Tomas Vedestig.

De konstnärer som ställer ut just nu har en något annan syn på saken. Ni hör Kirunafödde Roger Metto i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer