Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Ylipää från Koncentrat och Karin Westergren från Kiruna konstgille pratar om situationen för länskonstmuseet i Kiruna. Foto: SVT

Konstföreningar talar ut om länskonstmuseet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Länskonstmuseet i Norrbotten är problemtyngt. Nu säger företrädare för konstföreningar och konstnärsgrupper att ett av problemen handlar om att ledningen för museet inte har sökt några kontakter med andra som är verksamma inom konst i Norrbotten.

Läckande lokaler och svåra samarbetsproblem mellan museiledning och personal har präglat museets första år. Under hösten har alla fyra anställda slutat, köpts ut, sjukskrivit sig eller tagit tjänstledigt.

Kvar är bara museichefen som ska sköta verksamheten tillsammans med projektanställda. Det är en orsak till att verksamheten inte har kommit igång på det sätt som det var tänkt.

Föreningens företrädare talar ut

En annan orsak kan vara bristen på samverkan och samarbete med andra konstverksamma i Kiruna och Norrbotten. Varken Kiruna konstgille eller konstnärsgruppen Koncentrat har haft några kontakter med museiledningen.

Nu talar företrädare för föreningarna ut om hur de ser på problemet och vad som borde göras. Ni hör Lena Ylipää från Koncentrat och Karin Westergren från Kiruna konstgille i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.