Foto: TT

Hyrläkarinköp för 127 miljoner kan vara olagliga

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten har köpt in hyrläkartjänster för 127 miljoner kronor utan upphandlande avtal sedan årsskiftet, vilket strider mot lagen.

Sedan årsskiftet har Region Norrbotten stått utan avtal om hyrläkare till sjukhusen vilket P4 Norrbotten var först med att berätta. För läkare inom primärvården har Region Norrbotten ett eget avtal sedan årsskiftet. Men för övriga specialister som narkosläkare och ortopeder exempelvis finns inget formellt giltigt avtal.

– Eftersom vi gör så stora mängder köp är det att föredra att ha ett ramavtal i botten. Direktupphandling med så stora belopp följer inte lagstiftningen. Men vi ser inte att vi har något annat alternativ, säger Victoria Arenbro-Forsberg.

127 miljoner

Fram till september hade regionen köpt in hyrläkare utan avtal till sjukhusen för 127 miljoner kronor vilket strider mot lagen om offentlig upphandling. Att stå utan avtal innebär att det blir svårare att kontrollera pris och kvalitet.

– Då kan marknaden sätta ett pris istället för att vi har upphandlade priser som inte ändras, säger Victoria Arenbro-Forsberg.

Väntar på dom

Nu väntar man på ett regiongemensamt avtal eftersom upphandlingen av hyrläkare till sjukhusen görs gemensamt med Jämtland, Västerbotten och Västernorrland. Upphandlingen blev först försenad med flera månader. Sedan hävdade fem bolag att upphandlingen innehöll fel och gick till förvaltningsrätten. Nu väntar Region Norrbotten på förvaltningsrättens dom.

– Det är inte bra att det blev så. Vi vill verkligen att domen ska komma nu och vara till vår fördel så att vi kan upphandla avtal, säger Victoria Arenbro-Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.